Friday, October 2, 2009

Hidupkan Hati Dengan Mengingati Mati

Nukilan kali ini mungkin menampakkan ia seolah-olah anti-klimaks di tengah-tengah keghairahan pembanggunan yang pesat, kelincahan hidup yang penuh warna-warni serta kilauan cahaya kemeriahan dan kebahagiaan hidup. Namun percayalah dengan mengingati mati sebernanya kita bukan ditarik kebelakang tetapi ia lebih kepada mendorong untuk terus maju kehadapan.

Ringkasnya ingat mati sebenarnya akan menghidupkan jiwa kita untuk terus maju, bersatu dan lebih giat berusaha. Sebagai contohnya, lihatlah bagaimana hebatnya perjuangan generasi yang ingat mati yakni pada zaman Rasulullah dan para sahabat. Ulama Nusantara yang terkenal, HAMKA menulis: ' Orang yang ingat kematian dengan akal dan hikmahnya, tidak ubah seperti orang yang ingin pergi haji.Selamanya dalam perjalanannya dia tidak lupa bahawa dia akan menunaikan haji. Dihafal manasik, disediakan bekalan dan belanja, jangan sampai hajinya kecewa.'


Begitulah metaforanya dimana orang yang akan mengerjakan haji tatkala fikirannya akan tertumpu pada matlamatnya. Tidak punyai banyak was-was dan panjang angan-angan lagi. Masa kini dirasakan begitu berharga yang sama sekali tidak akan disia-siakan melainkan untuk melakukan sebanyak-banyak kebaikan dan ketatan. Inalah rahsia mengapa Rasulullah S.A.W menganjurkan umatnya supaya sentiasa mengingati mati.

Ingat mati bukan sesuatu yang pasif dan jumud bakan sesuatu yang aktif dan, dinamik dan produktif. Bukan soal mati itu sahaja yang seharusnya dijadikan fokus utama tetapi bekalan untuk melaluinya serta melepasinya itulah yang lebih utama. ini adalah ekoran kerana bekalan persediaan kehidupan selepas mati adlah dilakukan semasa hidup yakni sebelum mati.


Hasilnya, seseorang yang mengingati mati akan melakukan segala sesuatu dengn terbaik. Dia merasakan setiap peluang dan ruang yang ada itu adalah yang terakhirnya kali untuk nya. Misalannya peluang untuk menunaikan ketaatan serta kehambaannya terhadap Tuhan yang Esa, peluang untuk mengecapi sesuatu dalam hidupnya, peluang untuk berbakti kepada kedua ibu bapanya, sanak saudaranya serta peluang untuk melakukan kebaikan serta meninggalkan sesuatu yang terindah untuk kenangan bersama sahabat-sahabatnya serta orang-orang yang di sayangi nya. Dengan itu juga dia tidak akan pernah melepaskan peluang untuk terus menyayangi orang disekeliling dan berusaha untuk membuang setiap titik rasa benci, dendam dan kekecewaan nya terhadap mereka yang disayangi.

Maka dengan semangat itulah setiap perkara akan dilakukan dengan usaha untuk melaksankannya dalam erti kata yang terbaik pada setiap masa, setiap ketika dan walau di mana jua seolah-olah itu adalah detik terakhirnya. ini adalah kerana dia dapat merasakan serta memahami bahawasanya mati itu akan datang secara tiba-tiba.


Mudah-mudahan kita semua dapat menteladani para salafussolehyang sentiasa mengingati mati dan membuat persediaan untuk menghadapinya. Mudah-mudahan juga mati sentiasa ' hidup' di hati kita semua.

Pada yang empunya harta melimpah
hulurkanlah zakat dan sedekah
pada yang sihat dan kuat
kerahlah tenaga dan keringat
pada yang berbakat dan cendekiawan
pemurahlah dengan hikmah dan pengajaran
pada yang miskin dan kesempitan
bersedekahlah dengan senyuman
semua kita harus pemurah
memberi bukan untuk bermegah
tetapi itulah perintah Tuhan
Semai kebaikan dan tuailah keredaan


p/s: nukilan ini hasil resolusi yang di ilhamkan hasil pembacaan dan penterjemahan daripada bahan bacaan : 'PANDUAN HIDUP BERSYARIAT SOLUSI, ISU NO. 8 keluaran Telaga Biru Sdn. Bhd.

2 comments:

zaidy87 said...

R u owkey?curios ;@

Z said...

salam..skdar teguran.awk tulis artikel psl mengingati mati...tp awk sndiri x tutup aurat cmne tu?